вторник, 18 юни 2013 г.

ЧЕРНИЦАТА - предвестникът на лятото


Ако се върнем на зад в дните на детството сигурно ще се сетите, че началото на лятната ваканция започва с узряването на черниците. Пълните шепи и яденето до насита на тези малки и сладки плодове. Връщаме Ви към това за да напомним, че сега е времето на черниците и ако на улицата видите дърво, спрете и си похапнете. Защото освен, че са вкусни са и много полезни. Черниците са изключително богати на витамини, като най-голямо е съдържанието на витамините A, C, B2. Те са чудесен източник и на натрий, фосфор, калций, магнезий и калий. Високо е и съдържанието на пектин. Черницата действа добре на нервната и сърдечно-съдовата система. Тя заема важно място във фитотерапията. Освен сочните плодове се използват и пъпките, листата, кората и корените. Доказано е, че ако сърдечно болните в продължение на месец изяждат всеки ден по 300-400 г. черници, разделени на 3-4 приема, работата на сърцето и трудоспособността значително се подобряват. Плодовете на бялата черница подобряват зрението. Сокът и екстрактът от плодовете на двата вида черница имат антисептично действие. С тях се прави гаргара при афти в устната кухина и възпалено гърло. Листата на черницата се използват при леки форми на диабет. Берат се в началото на лятото и се сушат на сянка. Съдържащият се в тях витамин В2 спомага за задържането на гликозата в тъканите.Пъпките на черницата се берат през зимата и в ранна пролет. От изсушените пъпки се приготвя отвара при затлъстяване и сърдечно-съдови смущения. Възползвайте се от всички тези качества на черницата и я консумирайте сега....:)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.