вторник, 27 август 2013 г.

За виното и салатата...

Когато все още има на пазара пресни зеленчуци и плодове, какво по-хубаво от това да съчетаем една чаша вино с вкусна и витаминозна салата….


Салатите са едно интригуващо и интересно съчетание на вкусове и аромати. Сомилиерите казват, че първата и най-важна съставка на салатите, която оказва голямо влияние върху комбинацията им с вино, е дресинга. Той е най-трудният за определяне компонент поради киселото си естество. Типичната рецепта от  “една част червен винен оцет и три части олио“ е твърде остра, за да се съчетае добре с вино. Като по-приемлив вариант може да се намали оцета и да се замени с по-мека алтернатива, например  балсамов оцет или оризово вино. Може да експериментирате и с нещо по-свежо като плодов сок вместо оцет, в този случай подходящи са лимоновия и портокалов сок, както и сокът от червена боровинка. Салатата, няма да има същия вкус без олио, но то има подходящи заместители като зехтин, орехово или плодово масло. Всички те се съчетават много добре с вино и допълват неговия загадъчен вкус и аромат. Препоръчително е да се заменят киселите съставки с не толкова силни като пилешки, телешки или зеленчуков бульон. При приготвянето на салата, не забравяйте да включите компоненти, които естествено се допълват с виното. Така например:


Билки – много вина имат билкови нюанси в тях, включително и Совиньон Блан, Каберне Совиньон и Мерло.

Нотки на ябълка, круша, пъпеш и дори аромати на тропически плодове са често срещани в Ризлинг, Шардоне, Совиньон Блан, Семийон или Гевюрцтраминер.

Печените зеленчуци се комбинират сполучливо с по-дълбоки и богати вина като Зинфандел и Совиньон Блан (натуралните зелени зеленчуци се допълват успешно със Сира).

Зеленчуци на скара са подходящи за вина с дървесни аромати, така че опитайте Шардоне, ферментирало в дъбова бъчва.
Ако сте решили да сложите гъби в салата е добре да изберете червено вино, като Пино Ноар.

Една интересна и особено вкусна комбинация – зелена салата, ябълка, синьо сирене и орехи, в съчетание с чаша Шардоне. Опитайте и няма да сгрешите!

Съвет: Експериментирайте! Откривайте нови вкусови предизвикателства и усещания, не робувайте на традиционните възприятия!

Източник: по материали от http://vino-bg.eu/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.