неделя, 7 октомври 2018 г.

Тайнството на Глога...

Според българската народна митология, Глогът е дарен с необикновената магическа мощ да прогонва всякакви зли сили и демонични същества. В чийто двор расте черен глог, там таласъми не влизат, а клонка от червен глог, сложена под прага на къщата, спира болестите.
От него се правят амулети за предпазване от зли очи и уроки. Ако човек пътува нощем и носи тояга от глог, той може да се опази от въздействието на демоничните свръхестествени сили.
Глогът представлява храстовидно дърво, което достига височина до около 5 метра. Цветовете са му бели и розови. Цъфти през май - юни, плодовете зреят през септември-октомври. Те са продълговати, кърваво-червени или оранжеви, сочни, с сипкава каша.
Глогът е един от символите на есента с цените си здравословни качества. Той стимулира секрецията на храносмилателните ферменти в стомаха и червата, възпрепятства натрупването на мазнини, подобрява кръвообращението и забавя стареенето.
Плодовете на глога съдържат танини, флавоноиди, каротин, витамин C. Има наличие и на флавоноиди, каротеноидии, катехинови дъбилни вещества. Билката притежава свойството да разширява кръвоносните съдове (особено на сърцето и мозъка), да регулира сърдечната дейност и да успокоява нервната система.
Прилага се при сърдечно-съдови заболявания (повишено кръвно налягане - лека форма на хипертония, сърдечна слабост, гръдна жаба, сърдечни неврози, атеросклероза), безсъние, нервна възбуда, повишена функция на щитовидната жлеза и др.
Българската народна медицина препоръчва глога още при болести на отделителната система, увеличена простата, задух. Цветовете и плодовете на глога се различават по своето действие върху сърдечносъдовата система, едните (цветовете) действат тонизиращо, а плодовете седативно и успокояващо.
Най-голямото предимство на глога е, че успокоява нервната система. За да усетите лечебния ефект от глога, трябва да го ядете или пиете продължително време и то системно.
Глогът е много ефикасно средство за лечението на някои женски болести. Благодарение на свойството си да подобрява кръвообращението, глогът се оказва добро природно средство при проблеми с менструалния цикъл.
Плодовете на глога се използват в прясно и сушено състояние. От сушени и смлени плодове се приготвя брашно, от което се пече сладък хляб. Подходящи са за приготвяне на желета и конфитюри.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.