четвъртък, 25 юли 2013 г.

БИЛКА БАБИНИ ЗЪБИ

Бабини зъби – билката необходима за мъжа и жената…
Бабини зъби (Tribulus terrestris, демирбозан, трабузан, демирбозан, кочи глави, чюнка) е едногодишно тревисто растение. От основата на корена излизат многобройни тънки, пълзящи, дълги до 80... cm стъбла. Листата са чифтоперести, срещуположни, с елипсовидна форма. Цветчетата са сравнително дребни, лимоненожълто оцветени, разположени поединично в пазвите на листата. Плодът е покрит с шипове. След узряването си се разпада на 5 орехчета, също покрити с шипчета. Стръковете и листата са окосмени с белезникави власинки. Билката се бере през първата половина на септември, когато плодовете й са добре узряли, заедно с корена. Билката се познава от хилядолетия - гърците са я използвали като диуретик и за подобряване на общото състояние. Китайците са я предпочитали, като лек за чернодробни, бъбречни и сърдечно - съдови заболявания. Билката има диуретично действие и слабо изразен тонизиращ ефект. Употребява се при камъни в бъбреците. Основното действие е стимулирането на половата система. Екстрактът от тази билка стимулира производството на лутенизиращ хормон, който от своя страна влияе пряко върху производството на тестостерон. Повишеното ниво на тестостерона води до повишаване на силата, мускулния растеж, удължава ерекцията и потентността. Растението Бабини зъби притежава успокояващо действие върху централната и вегетативната нервна система. Билката се прилага и при оскъдна и нередовна менструация, хронично възпаление на половите органи у мъжа и жената, невралгия, мигрена, спазми на жлъчните пътища, на стомаха и червата, бронхит, коклюш и др. Специалисти препоръчват чая от билката специално за жегите. Чаят има свойството да разхлажда. Билката тонизира организма и е полезна при безсъние, обща напрегнатост, раздразнимост, сънливост, липса на сили и апатия. Чаят от Бабини зъби нормализира и високото кръвно налягане.
Внимание: Това е много силна билка и дозата трябва да се спазва стриктно. По време на приема й не бива да се употребява алкохол, защото той намалява нейното действие.

Източници: http://bg.wikipedia.org/; http://www.bb-team.org/articles/828_tribulus-babini-zabi; http://www.puls.bg/health/herbs/news_7801.html и http://www.pharmacy-bg.com/babini-zubi-trabuzan.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.