вторник, 30 юли 2013 г.

ЦАРЕВИЧНА СВИЛА

ЦАРЕВИЧНА СВИЛА

Под листната обвивка на царевицата е скрита изключително полезната царевична свила. Наред с жълтата розетка от зърна природата ни е дарила с още нещо много полезно - дългите нишковидни близалца на женските цветове на царевицата или така позната царевична брада или царевична коса. За родина на царевицата се смята Мексико. Тя започва да се отглежда в Европа след Великите географски ...открития, т.е. през XVI век. В Индия и Китай култивирането ѝ започва през XVII в.Първите европейци, които са я видели, били моряците на Колумб, стъпили на бреговете на Америка. ЦАРЕВИЧНАТА СВИЛА съдържа етерично масло, гликозиди и горчиви вещества, смоли, фрлавоноиди, полифенол (карболова киселина), багрила, калиева сол, танин, хорденин, алантоин, витамините С, К1, К3 и други. Изключителен е ефикасно средство за лечение на камъни и пясък в бъбреците и пикочния мехур, хронично възпаление на бъбреците и отоци, застой на жлъчка и чернодробни и жлъчни заболявания. При диабет, като подтискащо апетита средство за отслабване, като успокояващо средство, при атеросклероза. В народната медицина царевичната свила е известна като средство за лечение на възпалението на уринарните пътища. Когато пиете чай от свила, не бива да го подслаждате. А за да се възползвате от безценните качества на свилата просто не премахвайте власинките, когато варите царевица, така ще похапнете вкусно и здравословно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.