Ако се върнем на зад в дните на детството сигурно ще се
сетите, че началото на лятната ваканция започва с узряването на черниците.
Пълните шепи и яденето до насита на тези малки и сладки плодове. Връщаме Ви към това за да напомним, че сега е времето на черниците и ако
на улицата видите дърво, спрете и си похапнете. Защото освен, че са вкусни са и
много полезни. Черниците са изключително богати на витамини, като най-голямо е
съдържанието на витамините A, C, B2. Те са чудесен източник и на натрий,
фосфор, калций, магнезий и калий. Високо е и съдържанието на пектин. Черницата
действа добре на нервната и сърдечно-съдовата система. Тя
заема важно място във фитотерапията. Освен сочните плодове се използват и
пъпките, листата, кората и корените. Доказано е, че ако сърдечно болните в
продължение на месец изяждат всеки ден по 300-400 г. черници, разделени на 3-4
приема, работата на сърцето и трудоспособността значително се подобряват.
Плодовете на бялата черница подобряват зрението. Сокът и екстрактът от плодовете на двата вида черница имат антисептично
действие. С тях се прави гаргара при афти в устната кухина и възпалено гърло. Листата
на черницата се използват при леки форми на диабет. Берат се в началото на
лятото и се сушат на сянка. Съдържащият се в тях витамин В2 спомага за
задържането на гликозата в тъканите.Пъпките на черницата се берат през зимата и
в ранна пролет. От изсушените пъпки се приготвя отвара при затлъстяване и
сърдечно-съдови смущения. Възползвайте се от всички тези качества на черницата
и я консумирайте сега....:)
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.