неделя, 28 юли 2013 г.

БЕЗЦЕННИТЕ СВОЙСТВА НА КЪПИНАТА

Битуват различни вярвания и суеверия, свързани с чудодейните свойства на Къпината. В английската митология се говори, че ако болен пропълзи под къпинов храст самите шипчета на растението ще задържат болестите му. Такава магическа препратка се наблюдава и у нас – през трънен венец от къпина се провират болни от епилепсия (по-народно му „вънкашна“ болест). По някога в гергьовския венец се поставя и къпина, през който овчарите прекарват стадата си и благославят: „Както не ви закача къпина, тъй да не ви лови и магия!“. Жените слагат къпинови клонки върху гробовете на своите близки, за да не се превърнат във вампири    Къпината расте из горите, храсталаците, поляните, по предпланински и планински склонове из цялата страна. У нас са разпространени около 44 вида, между които са: сива къпина - R. canescens DC, полска къпина - R. caesius L. влакнеста къпина - R. hirtus W. К. и др. За лечебни цели се използват плодовете, листата и корените. Активните съставки на плодовете включват плодови киселини, дъбилни, ароматни, минерални вещества и витамини. При висока температура плодовете утоляват жаждата, а презрели те помагат против запек (недозрели се препоръчват против диария). Прясно изцедения сок на къпината притежава свойствата да тонизира и укрепва тялото. Листата (съдържат дъбилни вещества, флавоноиди, органични киселини, витамин С,  етерично масло) се събират през лятото (цъфти от май до август), а корените от септември до ноември. Още от древни времена са познати лечебните свойства на къпината. Последователите на Хипократ, а и самия той използвали плодовете на растението за лекуване на гноящи рани. Плиний, Гален и Диоскорид ползвали лечебните свойства на растението при диария, възпаление на венците и камъни в бъбреците. За арабите листата на къпината били средство за полово възбуждане. В българската народна медицина листата и корените се препоръчват при диария, гастрит и обилна менструация. Плодовете се използват при простуда. Външно листата се прилагат при възпаление на лигавицата на устата, против кървене на венците и при хемороиди. При косопад, против пърхот, за стимулиране на растежа и укрепване на косъма. Къпината намира чудесно приложение и в кулинарията – от нея се приготвят вкусни и полезни чайове (вкусът им е възкисел с приятен и галещ сетивата аромат). Зрелите къпини се консумират свежи или под формата на сокове, сиропи, къпиново вино, сладка, мармалади, конфитюри и плънки за сладкиши. Влизат в състава на различни хранителни диети.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.