Битуват различни
вярвания и суеверия, свързани с чудодейните свойства на Къпината. В английската
митология се говори, че ако болен пропълзи под къпинов храст самите шипчета на
растението ще задържат болестите му. Такава магическа препратка се наблюдава и
у нас – през трънен венец от къпина се провират болни от епилепсия (по-народно
му „вънкашна“ болест). По някога в гергьовския венец се поставя и къпина, през
който овчарите прекарват стадата си и благославят: „Както не ви закача къпина, тъй
да не ви лови и магия!“. Жените слагат къпинови клонки върху гробовете на
своите близки, за да не се превърнат във вампири Къпината расте из горите, храсталаците,
поляните, по предпланински и планински склонове из цялата страна. У нас са
разпространени около 44 вида, между които са: сива къпина - R. canescens DC,
полска къпина - R. caesius L. влакнеста къпина - R. hirtus W. К. и др. За
лечебни цели се използват плодовете, листата и корените. Активните съставки на
плодовете включват плодови киселини, дъбилни, ароматни, минерални вещества и витамини.
При висока температура плодовете утоляват жаждата, а презрели те помагат против
запек (недозрели се препоръчват против диария). Прясно изцедения сок на
къпината притежава свойствата да тонизира и укрепва тялото. Листата (съдържат дъбилни
вещества, флавоноиди, органични киселини, витамин С, етерично масло) се събират през лятото (цъфти
от май до август), а корените от септември до ноември. Още от древни времена са
познати лечебните свойства на къпината. Последователите на Хипократ, а и самия
той използвали плодовете на растението за лекуване на гноящи рани. Плиний,
Гален и Диоскорид ползвали лечебните свойства на растението при диария, възпаление
на венците и камъни в бъбреците. За арабите листата на къпината били средство
за полово възбуждане. В българската народна медицина листата и корените се
препоръчват при диария, гастрит и обилна менструация. Плодовете се използват при
простуда. Външно листата се прилагат при възпаление на лигавицата на устата,
против кървене на венците и при хемороиди. При косопад, против пърхот, за
стимулиране на растежа и укрепване на косъма. Къпината намира чудесно
приложение и в кулинарията – от нея се приготвят вкусни и полезни чайове (вкусът
им е възкисел с приятен и галещ сетивата аромат). Зрелите къпини се консумират
свежи или под формата на сокове, сиропи, къпиново вино, сладка, мармалади,
конфитюри и плънки за сладкиши. Влизат в състава на различни хранителни диети.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.