вторник, 25 септември 2018 г.

Есенните храни и техните здравословни ползи...

Според източната философия през есента е препоръчително да изберете комбинация от храни със сладъко-кисъл вкус, защото те стимулират енергията „Ин“. Сред тях са киселите плодове, оризът, сусамът и млечните продукти.
Леко киселите ябълки подпомагат образуването на течностите в организма, овлажняват белите дробове, отстраняват безпокойството и подобряват апетита.
Гроздето подпомага храносмилането, укрепва организма, възстановява кръвта и стимулира работата на сърцето.
Подправките като червен пипер, пащърнак и канела, подобряват храносмилането, премахват газовете в корема, убиват бактериите и вирусите, повишават тонуса и зареждат с енергия.
Чесън важно природно лекарство, съдържащо алицин – химикал, който бори вируси и бактерии. Намалява нивото на „лошия“ холестерол в кръвта и предпазва от рак.
Тиквата също е много важен есенен антиоксидант, съдържащ бета-каротен, витамин С и фолиева киселина. Тиквените семки пък са богати на цинк и омега-3 мастни киселини.
Червените боровинки – вкусни, сочни и здравословни. Нискокалорични, богати на антиоксиданти, които укрепват сърцето. Предпазват от стомашно-чревни заболявания и инфекции.
Други подходящи храни през есента са бананите, червеното цвекло, ечемикът, грахът, яйцата, сиренето, бобът, телешкото, свинското и патешкото месо. Също така и всички плодове и зеленчуци, които зреят по това време на нашите географски ширини.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.