вторник, 25 септември 2018 г.

Пъстроцветните цветове на есента ни примамват със своето изобилие от багри, събрали в себе си чудодейни тайнства...

Плодовете на есента са вкусни, ароматни и много полезни – помагат ни да се адаптираме по-добре към промяната на времето.
Един добре премерен есенен хранителен режим, богат на витамини, минерали и други ценни за човешкия организъм съставки, набавени от плодовете и зеленчуците, от различните билки и ароматни растения спомага за подобряването и балансирането на нашето здраве.
Наред с основните храни като протеини, въглехидрати и мазнини, ние консумираме и безценни хранителни вещества, известни като фитонутриенти. Това са растителни съставки или химични съединения, които се делят на няколко подвида: терпени - алфа и бета каротен съдържат се основно в плодовете и зеленчуците; феноли - намират се в тъмните сортове грозде, боровинки и зеле; тиоли - в зеленчуци като карфиол, броколи и лигнани - антиоксидатни вещества най-често срещани в лененото семе.
Въпреки, че тяхната калоричност не е много голяма, включването им в ежедневното ни меню е важно, защото съществено подобряват здравословното ни състояние и съдействат за профилактиката срещу различни заболявания. Тези безценни дарове на природата подсилват имунната система на човека и го подготвят за дългата и студена зима.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.