Обикновено в събота се месят и пекат обредните великденски хлябове (козунаци). Козунакът е сладък обреден хляб, който традиционно се приготвя само за Великденските празници.
Смята се, че обичаят за месенето на козунаци по българските земи е привнесен от руските семейства след Освобождението. Дотогава за празника са се месили хлябове, наричани „колак“, „пармак“, „кравай“.
Има исторически свидетелства, че през далечната 1879 год. семейството на генерал Столипин е раздавало козунаци на пловдивските деца.
Има исторически свидетелства, че през далечната 1879 год. семейството на генерал Столипин е раздавало козунаци на пловдивските деца.
В дневника на Димитър Хаджикоцев (1804-1824) четем бележка как се е правил и самия козунак:
"Козунакът по традиция се замесвал рано сутринта в събота - 100 яйца, 1 кг. топено масло, вода не се слага. Половината яйца се измесват с тестото, а брашното се слага малко по малко и се оставя да втаса. После се прави на плитки, поставя се в тава и се оставя във фурната, която не трябва да е много силна.“
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.