неделя, 25 март 2018 г.

Обредните действия за Благовещение...

На 25 март се посреща Благовещение (Благовец). Народните вярвания казват, че с празника идва пролетта и прелетните птици; тогава закуква за първи път кукувицата (традицията говори, че някога е била момиче преди да бъде омагьосана).
Според песенния фолклор с кукането си тя предупреждава за идването на самодивите (русалийки, стии) – женски митични персонажи олицетворяващи природните сили. Самодивите се осмислят като жени с рибешки опашки, които повличат с дългите си коси къпещите се и ги давят. Затова на Благовец майките не позволяват на дъщерите си да ходят рано сутрин за вода, за да не срещнат самодивите и да станат като тях.
При първото кукане на кукувицата жените връзват възел в единия край на забрадката си. След три дни развързват възела и гледат какво има в него. Ако във възела има прашец, зеленина или вълна, това е знак, че годината ще е плодородна и спорна, а девойката ще се задоми скоро. Момите следят на кое клонче е кацнала птицата. После го откършват и го носят със себе си, за да се омъжат бързо и щастливо през годината. 
На Благовец се сеят зеленчуци и се присаждат плодните дръвчета, за да са „благи”; „плашат” се овошките, които не дават плод, бележат се агнета и ярета, защото се вярва, че по-малко ще ги боли.
Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите, за да събират благ (сладък) мед.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.