понеделник, 5 март 2018 г.


Тайнството на Подправките...

Снимка на Тайнството на билките и подправките.
Подправките са магични растения или части от тях със силен аромат или вкус, използвани в малки количества за овкусяване, оцветяване или консервиране на различни хранителни продукти.
Нашата храна не само трябва да набавя на организма енергия, витамини минерални или други полезни за него вещества, но и да притежава приятен вкус и аромат. Храната трябва да ни носи естетическо удоволствие и наслаждение. За тази цел към ястията се прибавят различни ароматни треви и растения, или така наречените „подправки“.
В най-широк смисъл подправките са растителни или животински, неорганични и органични съединения, които се срещат в природата или се получават по синтетичен път. Освен, че придават вкус и аромат на гозбите или ястията, подправките спомагат за по-лесното и бързо усвояването на белтъчините, мазнините и въглехидратите съдържащи се в нашата храна.
Българската дума произлиза от глагола „подправям”, т. е. подобрявам, разнообразявам вкуса. Доброто познаване на подправките, и тяхното умерено и подходящо използване, прави ястията неустоими за всички ценители на кулинарното изкуство.
Изкуството да боравим с подправки е нещо повече от съвети за правилно приготвяне на ястията. Всеки сам трябва да открие собствените си предпочитания и потребности към различните видове подправки, да ги опознае и да им се наслади…

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.