понеделник, 5 март 2018 г.

Нежната крехка красота на Игликата се възприема като божие откровение...

Нашите прадеди смятали растението за божествено (Христово) цвете, което дава на вярващия сили и дълголетие. Старите хора казват, че: „Цъфне ли игликата, пролетта вече е дошла!“. 
Смята се, че божественото цвете носи късмет, здраве и благополучие. В българския фолклор се срещат изразите: „Те са си лика и прилика, като два стръка иглика“ или „Ако има късмет Иглика, ще я вземе владика“. 
В България естествено разпространени са осем вида иглика, от които четири са защитени. Игликата се бере само два пъти в годината, според традиционните вярвания – на Еньовден и на Свв. безсребърници чудотворци и лечители Козма и Дамян. След това се смята, че цветето служи само за разлъка. 
Листата и цветовете на билката действат отпускащо и оказват благотворно влияние върху нервната система. Наличието на етерични масла, флавоноиди, гликозиди и витамин С, прави билката подходяща при възпаление на дихателната пътища. 
В Швейцария, Франция и Белгия от цветовете на иглика с добавен мед се приготвя ароматна пенлива напитка. Цветовете на растението, според кулинари могат успешно да се използват и при приготвянето на вкусна свежа витаминозна салата.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.