събота, 31 март 2018 г.

Цветница и нейната традиционна обредност...

Днес се посреща Връбница, Цветница - християнски празник, честван в неделята преди Великден и се осмисля като възлов момент в обредността на целия великденски празничен комплекс.

Сутринта на Цветница се отслужва църковна служба – от божия храм се отнася осветена върбова клонка, за която се вярва, че има апотропейна (предпазваща) магическа сила.
Осветените върбови клонки се оставят в къщи, за да предпазват дома и хората от злини и беди. Така на върбовите клонки се придава значение за имитативна (основана върху убеждението, че всяка имитация на движение или действие поражда нещо сходно по силата на аналогията) магия, при която свежата зеленина обуславя вегетацията и плодородието, а с любовно-женитбеният си характер моминските обичаи са въведение към сватбата и бъдещата репродукция на рода.
Действията и практиките съдържащи се в празничния цикъл на Цветница се съотнасят към пролетната обредност, към пролетното възраждане на природата, а от там към плодородието умножаването на домашните животни и възпроизводството на човешкия род.
В контекста на прехода се вписват и пролетните момински обичаи като отглас на характерните за това митологично време посветителни обреди (напр. „кумичене” – момински любовно-женитбен обичай) за преминаване в друга полово-възрастова група на общността.
От днес нататък младите момичета, вече могат да се момеят. Моминското хоро за първи път се сключва и на него се хващат и ергени. Въпреки строгия великденски пост, на този ден се разрешава консумирането на риба. Тя се явява атрибут на водните божества и на плодородието

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.