петък, 15 юни 2018 г.

Латинката - тайната кулинарна съставка на монасите...

Някога още монасите добавяли в салатите листа и цветове на растението Латинка. Те старателно пазели тайната на своите рецепти. В миналото наричали това цвете „кардиналска салата“, смятали го за особено ценно като източник на здраве, свежест и младост.
Произходът на цветето се смята, че е от Южна и Централна Америка. В Европа латинките (около 50 вида) са познати от XVI век, когато испанските конкистадори донесли семената им. Научното название на цветето е „Tropaeolum“. Така римляните са наричали специалните колони, на които били окачвани шлемовете на победените.
Подправката притежава приятен, леко парлив вкус и специфичен аромат. Латинката широко се използва за овкусяване и подправяне на различни видове ястия от кухните на Средна Европа и Кавказ. Стъблата и листата са подходяща подправка на ястия от месо и зеленчуци.
Зелените плодове са много вкусни мариновани с оцет и копър. От тях може да се приготвят красиви гарнитури за студени блюда. Цветовете на растението са оригинални за украса на салати, студени десерти, на майонезни сосове и на сандвичи.
Най-често в градините се отглежда голямата латинка (Tropaeolum majus) и нейните сортове. По природа тя е многогодишна, но у нас не издържа на зимните студове и се подновява всяка пролет. Латинката е отлично медоносно растение. Отглеждането й във всеки дом носи красота и здраве.
Латинката е богата на йодни соли, калий, фосфор, провитамин А, витамините С, В1, В2. В цветето се съдържат растителни антибиотици, затова салатата от нея е полезна при грип, заболявания на горните дихателни пътища и белите дробове.
Известно е, че семената, цветовете и листата на латинката са полезни при мъжкия и женски климактериум. Те помагат при депресия, потиснатост и раздразнение. Лечебни свойства имат цветовете и листата на латинката, но най-вече семената. Събират се през август - септември.
Настойка от билката се пие при анемия, изтощение, болни бъбреци, различни кожни проблеми. С отвара от листа и цвят, подправена с мед се изплаква устната кухина при проблеми. Спиртна настойка от листа на растението в съчетание с коприва се втриват в кожата на главата за засилване растежа на косата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.