четвъртък, 28 юни 2018 г.

Малината - капчица сладост, събрала в себе си чудодейни лечебни сили и свойства…

Малините имат специфичен аромат и приятен сладко-кисел вкус. На цвят могат да са червени, жълти, бледорозови или черни, в зависимост от сорта. 
Плодът е с ниско съдържание на калории и наситени мазнини, но е богат източник на фибри и антиоксиданти. Малината е позната от древни времена като целебно средство. 
В традиционната източна медицина е основен компонент в отварите при безплодие, полова слабост и неврастения. Хипократ предписвал чай от малини за предизвикване на обилно изпотяване.
В българската народна медицина плодовете на малината в прясно, изсушено или течно състояние (сироп) се използват като тонизиращо подкрепително витаминозно средство. Листата на плода се употребяват при диария, киселини в стомаха, стомашни и чревни болки, при продължителна и болезнена менструация, главоболие и простуда. Запарка от листа се препоръчва за гаргара при възпаление на венците и гърлото. Продължителният цъфтеж на малиновите цветчета, определя растението като медоносно.
Плодовете имат високи нива на елагова киселина (танин), кверцетин, салицилова киселина, катехини и други антиоксиданти. Те са и добър източник на витамин C – мощен естествен антиоксидант. Плодовете съдържат големи количества минерали: калий, манган, мед, желязо и магнезий. Тези ароматни и много вкусни плодове са богати и на витамини от група В и витамин К. Съдържат също така ниацин, рибофлавин и фолиева киселина, които подпомагат организма в преработката на въглехидратите, мазнините и протеините.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.