понеделник, 25 юни 2018 г.

Червената боровинка – вкусено и витаминозно природно изкушение…

Червената боровинка - Vaccinium vitis-idaea L. („кокази“, „кокоз“, „суница“ или „червена брусарица“) е нисък многогодишен вечнозелен храст. У нас той може да се намери по каменливи поляни и в иглолистни гори. 
Среща се в териториите на Средна и Западна Стара планина, Западни и Средни Родопи, Рила, Витоша, Пирин и Беласица.
Червената боровинка е добър източник на важните за метаболизма в човешкия организъм - Омега-3 мастни киселини и Oмега-6 (участва в строежа/състава на клетъчните и ядрените мембрани на клетките). Плодът е богат на витамини, микроелементи, минерали, дъбилни вещества и флавоноиди, каротеноиди и фитостероли.
Червените боровинки са мощен антиоксидант и притежават антисептични свойства. Сокът им съдържа високомолекулния химичен компонент NDM (non-dializable material), който е способен да инхибира образуването на зъбни плаки от бактерията Streptococcus mutans, причинител на зъбния кариес. 
Листата на боровинковият храст се използват при възпаление и камъни в пикочните пътища.
В кулинарията плодовете на червената боровинка се ползват за приготвянето на фини/нежени сосове и маринати, чудесно се вписват при овкусяването/печенето на различни меса и дивеч. Малките червени плодчета придават на сладкишите незабравим вкус и доставят наслада на сетивата на този, които ги опитва…

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.