четвъртък, 28 юни 2018 г.

Според българските народни вярвания Ябълката е символ на плодородие и плодовитост, на хубост и здраве, на любов и семейно щастие...

Много често в песенния фолклор българската мома се сравнява по-хубост с сочна червена ябълка. Червената ябълка се асоциира с репродуциращата („Ябълка си род родила, от рода се поломила“) функция на жената и нейните деца. В знак на любов момък и мома си разменят ябълка.
Младоженците изяждат ябълка след венчаването си, за да имат деца. Отбулването на невестата става при ябълково дърво – символ на световното дърво на живота, върху което се мята булото. За децата, чиито майки са яли по една ябълка дневно по време на бременността, съществува по-малък риск да се разболеят от астма.
В гръцката митология ябълките се свързват с Асклепиос – Бога лечител. По време на Средновековието, лекарите са установили, че проблеми в червата, белите дробове и нервната система могат да бъдат облекчени чрез консумирането на сготвени ябълки.
Благодарение на благоприятните ефекти върху храносмилането, ябълките се консумират след хранене. Ябълките са богати на флавоноиди, които помагат за предотвратяването на растежа на раковите клетки при рак на простатата. Тъй като обвивката на ябълките съдържа и кварцетин, смята се, че те са много полезни при борбата с болестта на Алцхаймер.
Плодовете съдържат също калций, който е от съществено значение за здрави кости и зъби. 
Проучванията показват, че хората, които консумират 5 ябълки седмично, са по-малко склонни да бъдат засегнати от астма. Ябълките помагат дори за загуба на тегло – консумирането на 3 ябълки дневно ще помогне за бързо отслабване. 
Благодарение на пектина и полифенолите ябълките могат да понижат нивото на лошия холестерол в кръвта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.