събота, 2 юни 2018 г.

Жълтият кантарион - магично растение, която по естествен път влива жизненост и здраве в обремененото от грижи и болести човешко тяло. Тази билка се възприема за най-ефикасният антидепресант от природната аптека ...

Скоро горските поляни ще се обсипят в цветовете на жълтия кантарион. Народното наименование на билката е „Христова кръв“ или „Христова чудотворка”. В много западни страни се нарича „билката на свети Йоан“, защото започва да цъфти обикновено около 24 юни, денят на Св. Йоан.
Хубаво е да знаете, че за лечение се използва надземната част, като се берат клонките с пъпки и разцъфнали листа.
Доказано е, че лечебните вещества в жълтия кантарион са максимално концентрирани в началото на цъфтежа. Стъблото се реже на около 5 см. от земята. 
Събраният кантарион предвиден за сушене, се дипли на малки китки, които се окачват в сенчесто, проветриво помещение, обърнати с цвета надолу. Температурата трябва да е под 30 градуса. Цветчетата се пазят от светлина, за да не получат изменения в състава на веществата им. След около 1 седмица цветчетата и листата са годни за по нататъшна обработка.
Редица научни изследвания доказват, че жълтият кантарион действа точно толкова добре, колкото и синтетичните психофармацефтични препарати, без обаче да има техните странични ефекти. Най-общо жълтият кантарион има противовъзпалително, успокояващо, кръвосъсирващо, противомикробно, леко разхлабително действие. Основната съставка на жълтия кантарион е хиперицин, който се съдържа най-концентрирано по време на цъфтежа на билката.
Хиперицинът има успокояващо действие и благодарение на него билката се бори успешно с леки видове депресии и психични неразположения. Редовната му консумация, подобрява общия тонус и настроението, подходящ е за хора с напрегнато ежедневие.
В зависимост от вида заболяване, жълтият кантарион може да се приема вътрешно като чай, прах или тинктура, или външно под формата на маслен извлек.
Неутрализира действието на диуретиците и лекарства, поради силното си антиотровно действие.
Чай от жълт кантарион помага при киселини, газове, гадене, колики, лошо храносмилане, диария.
Важно е да знаете, че жълтият кантарион повишава чувствителността на кожата към светлина. Консумиран в по-високи дози, той може да предизвика у някои чувствителни хора нарушения в пигментацията на кожата.
Когато приемате жълт кантарион трябва да избягвате интензивното слънчево облъчване или да употребявате козметични кремове, които имат висок слънцезащитен фактор.

По материали от "Магическата билка Жълт кантарион", д-р Йорг Цитлау, ИК Коала, 2013 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.