петък, 6 септември 2013 г.

Лукът...


Лукът е не само лечебно средство с уникални свойства, но и много полезна подправка. Широката употреба на лука (с народно название „кромид“ или „стар“ лук) в народната традиция е отбелязан от редица пътешественица – те описват, че българите често се радват на скромен, но здравословен обяд с лук, хляб и сол. 


Лукът се използва – нарязан на ситно или във вид на кръгчета в почти всички видове храни от националната кухня: в гозби, печени меса и салати, както и за пикантна гарнитура задушена или натюр. Подправката е широко застъпен в приготвянето на различни видове кавърми, зелници и други ясния от българската кухня. Зеленчукът е богат на витамините А, В1, В2, РР, С, калциеви и фосфорни соли, фитонциди, лимонена и ябълкова киселина, различни видове захар – глюкоза, захароза, фруктоза и малтоза. Уникалното съчетание на тези вещества само в едно растение помага за тяхното по добро приемане и усвояване. Например калцият най-добре се усвоява, след като се приеме заедно с витамин С. Благодарение на съдържанието на захари, донякъде на глюкоза, лукът притежава свойства да повишава енергийните нива в организма. Доказано е в хода на научни изследвания, че в районите, където хората всекидневно консумират лук нивото на раковите заболявания е много по-ниско. Кромидът съдържа етерични масла и органични киселини, които играят значима роля в храносмилането - увеличават апетита, повишават отделянето на стомашни сокове и подобряват метаболизма. Зеленчукът е полезен и при изгаряния, тъй като той е естествен антисептик. Билкарите препоръчват за по-здрава и мека коса да се измива 1-2 седмично с отвара от люспи на лук. Много народи са смятали лука за божествено растение, олицетворяващо безсмъртие. През Средновековието се вярвало, че лукът предпазва войниците от стрелите, от ударите на мечовете и алебардите, затова рицарите носели на гърдите си като амулети (талисмани) глава лук. Лекарите предписвали зеленчукът като цяр срещу косопад, главоболие и ухапвания от змия. 


В българската традиция лукът намира приложение и в народната метрология, като се използва с гадателна насоченост – на Бъдни вечер домакинята разрязва глава кромид лук и слага в 12 люспи 2-3 щипки сол. Нарича ги на 12-те месеца от годината и ги закачва по покрива на къщата. На сутринта гледа дали солта се е стопила или не. Ако се е стопила, съответният месец ще е дъждовен и плодороден. Ако солта е останала и се е втвърдила, месецът ще е сух и неплодороден. На сватбеното знаме в някои краища на страната се поставя глава лук за здраве и плодородие.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.