понеделник, 9 септември 2013 г.

Булгурът – позабравената здравословна пшенична храна…


Булгурът е вид преработена пшеница, която съдържа уникален витаминен състав, нужен за доброто функциониране на тяло ни. В булгура има наличие на целият необходим набор от полезни вещества, елементи и съединения за нормалното ни здравословно състояние. Съдържа витамините от група В, които са свързани с нервната система, състоянието на кожата и косата. Има наличие на витамин А, който е необходим за доброто зрение и защитата от инфекции, витамин Е - предпазва от преждевременно стареене, витамин Д - за здрави кости и зъби, множество микроелементи, като желязо, мед и йод. Но основното негово богатство е съдържанието на фосфор, който е два пъти повече, отколкото в другите зърнени храни. Този елемент е необходим за нормалната обмяна на веществата и за добрата работа на мозъка. Аминокиселините в булгура участват в изработването на колаген, който прави кожата гладка и еластична. Булгурът съдържа и целулоза, прочистваща тялото от токсините и мастните натрупвания. Булгурът е богат и на лизин. Тази аминокиселина оказва противовирусно действие срещу микробите, които предизвикват херпес и остри простудни инфекции, поддържа жизнения тонус и пази здраво сърцето. 


Булгурът е пълноценна зърнена храна, за чиито полезни свойства се знае от векове насам. Първоначално булгурът е присъствал основно в традиционните кухни на страните от Близкия Изток, Турция, Армения, Индия и Южна Азия. Най-често булгурът се получава от бланшираните, изсушени и натрошени зърна на меката и твърда пшеница. Освен това, обработен по този начин, булгурът запазва хранителните стойности на пшеницата, без да се губят важните протеини. Необработените зърна на булгура помагат за лечението на диабет, сърдечносъдови и други заболявания. Зърната му са с лека и мека текстура и с вкус на орех. Ако редовно включвате в своето меню зърнената храна ще понижите високото си кръвно налягане и ще подсилите своя имунитет, а фибрите ще ви подпомогнат при проблеми с обмяната на веществата.


Можете да добавите булгура към редица месни и вегетариански специалитети, салати и дори да го използвате за закуска, подсладен с лъжица мед, сушени плодове, кисело мляко и ядки. Универсалният вкус на булгура го прави идеално самостоятелно ястие, но може да се допълни и с пържени или варени яйца, пилешки бутчета, телешко, свински ребърца, риби и морски дарове. Булгурът се съчетава добре с всички видове лук – шалот, бял, чесън, праз и различните кореноплоди като картофи, моркови, пащърнак, целина и т.н.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.