"Три милиона българи в чужбина имат нужда от бурканче с чубрица." Деян Енев
В народната медицина се използва за лек при високо артериално налягане, сърцебиене, главоболие, виене на свят, успокояване на стомаха при неразположения и като диуретично средство.
За чубрицата, Баба Ванга казва: „има чубрица, няма главоболие”.
Като подправка се ползват предимно листата изсушени и стрити. Те имат силен аромат с леко парлив и тръпчив вкус.
Планинската чубрица е за предпочитане за месни ястия, докато градинската е по-подходяща за варива – боб, леща, грах, постна картофена гозба или печени картофи на фурна. Планинската билка е диворастяща и е по-силно енергийно заредена.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.