вторник, 21 август 2018 г.

Магарешкият бодил и неговите магични свойства...

Името му, е дошло от една легенда от времето на Карл Велики. По време на един от неговите походи, войските му се разболели от чума. Тогава му се явил Ангел на сън и му казал, че ако изстреля стрела във въздуха, стрелата ще падне върху растение, което ще излекува хората му. Карл Велики изпълнил съня си и изстреляната стрелата, която паднала върху тази билка. Той незабавно я дал на хората си, за да спаси живота им. 
Силата на тази билка е споменавана в почти всички писмени публикации по време на епидемия от инфекциозни заболявания. 
Древното индианско племе Зуни в Северна Америка приготвяло чай от корена на билката, който се пиел три пъти на ден като лекарство за диабет. Също така билката е използвана като контрацептив. 
Магарешкият бодил засилва секрецията на жлезите в храносмилателния тракт, благодарение на което подобрява храносмилателните процеси. Увеличава съкращенията на сърцето и понижава кръвното налягане. Понижава нивото на кръвната захар. Действа общоукрепващо и ободряващо, има бактерицидно действие при възпалителни процеси в пикочните пътища. 
Помага също при възпалителни процеси в пикочния мехур и простата, подагра, ревматизъм, отоци, спастична кашлица и простудни заболявания. 
Медът от магарешки бодил има ясно изразено противомикробно действие.
Препоръчва се при смущения в сърдечно съдовата дейност, високо кръвно налягане, аритмия, стенокардични оплаквания и бронхиална астма. Успокоява нервната система.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.