неделя, 19 август 2018 г.

Тайнството на Лайката...


Заради златистата си сърцевина (отъждествявала се със слънцето) и силата да лекува, Лайката е била почитана като свещено растение от древните египтяни, посветено на техния върховен бог Ра. Лекарите в Индия използвали чудодейното растение за лечение на храносмилателни разстройства, спазми и треска. През Средновековието в Европа тя била прилагана за церене на безсъние, невралгия, болки в гърба и ревматизъм.
В българската народната медицина лайката се определя като „универсално лекарство“ срещу всякакви болежки. Билката може да се приложи за облекчаване на хрема, при стомашни оплаквания, настинки, при проблеми със зъбите и главоболие. Растението успокоява зачервявания, намалява подувания, справя се с кожни проблеми и женски болести. Билката е ефективна и при успокояване на главоболие по време на менструация. 
Лайката се определя, като силно противовъзпалително средство и действа като инхалатор при астма. Етеричното масло на растението има благотворен ефект върху лицето, тялото и косата. Освен за чай лайката, особено когато е прясно набрана се използва в кулинарията като добавка към сладкиши, десерти, а понякога и към салати. 
От растението може да получите и ароматизирано олио. За тази цел поставете в буркан или в съд с капак пресни или изсушени цветчета от билката, залейте ги със зехтин и ги оставате да престоят няколко дни. Когато сместа е вече готова, прецедете - билковото олио е подходящо във вид на дресинг за различни салати и ястия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.