вторник, 21 август 2018 г.

Тайнството на червения пипер...

Една от подправките, които превръщат българската кухня в голямо изкушение е домашно приготвения Червен пипер. Все още в много села домакините старателно приготвят тази подправка. Важно е да се знае, че хубав пипер може да се направи от сортове пипери с „тънко месо” и много багрилни вещества. Получава се от специалните сортове - Гороглед 6, Новоселска капия 379 и Букетен 50. 
Добре узрелите чушки, може и позавехнали, но здрави, се нанизват на подходяща за целта връв през основата на дръжките. Окачват се на сенчесто и проветриво място под навес със северно изложение, за да не се излагат на пряка слънчева светлина. Освен на низи подбраните чушки могат да се сложат в мрежи, които също се окачват в сенчести и проветриви помещения. Чушките могат да се сушат и наредени на тънък пласт в касетки. След като се изсушат добре (не само отвън, но и вътрешността им), чушките се поставят във фурна (градуси – 50-60) докато станат твърди и чупливи. После се натрошават и се мелят. Получената смес се пресява и се слага в подходяща опаковка на сухо и проветриво място. По този начин сте съумели да си направите качествен червен пипер в домашни условия. Решаващи критерии за определяне качеството на червения пипер са цвета и доколко той е фин.
Червеният пипер е една здравословна и ароматна подправка. В него почти няма мазнини, а съдържа големи количества витамин С (няколко пъти повече от морковите и лимоните), бета-каротин, витамин В1, В2, Р и Е. За да се запази витамин С, той не бива да се пържи в мазнина. Освен че губи голяма част от полезните вещества, които съдържа (включително различни антиоксиданти), при прегаряне на червеният пипер ястието добива неприятно горчив вкус. Затова е препоръчително да се слага в началото на готвенето, непосредствено преди водата. Голямо значение за направата на „добър” пипер има сушенето на чушките.
Деликатесният червен пипер е с мек аромат и фин вкус. Сладкият червеният пипер също е с мек аромат и приятен вкус. От полусладкия до лютия червен пипер лютивината се повишава. Червеният пипер е подходящ за овкусяването и подправянето на зеленчукови мястия, варива (боб и леща), яйца, пилешко, свинско и телешко месо.
Червеният пипер се използва в народната медицина като стомашно, жлъчегонно и слабо диуретично средство, както и за подсилване на организма след боледуване. Лютият пипер дължи парливия си вкус на веществото капсаицин. Капсицинът в лютите чушки действа обезболяващо, откашлячно, прочиства дихателните пътища. Известно е и антибактериалното му действие. Силен антиоксидант е. Засилва метаболизма и премахва токсините от тялото.
Пиперът има свойството да осигурява допълнителна топлина в организма, да подобрява циркулацията на кръвта и улеснява достигането й до по-отдалечените зони на тялото. Лютият червен пипер спира развитието на язви, като убива бактериите, с което пък се стимулират клетките на лигавицата на стомаха да отделят защитни сокове. Червеният пипер способства по-бързото усвояването на храните, които се консумират с него. Облекчава алергии и има противогъбични свойства.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.