вторник, 21 август 2018 г.

Тайнството на чубрицата...

"Три милиона българи в чужбина имат нужда от бурканче с чубрица." Деян Енев
В народната медицина се използва за лек при високо артериално налягане, сърцебиене, главоболие, виене на свят, успокояване на стомаха при неразположения и като диуретично средство.
За чубрицата, Баба Ванга казва: „има чубрица, няма главоболие”. 
Като подправка се ползват предимно листата изсушени и стрити. Те имат силен аромат с леко парлив и тръпчив вкус. 
Планинската чубрица е за предпочитане за месни ястия, докато градинската е по-подходяща за варива – боб, леща, грах, постна картофена гозба или печени картофи на фурна. Планинската билка е диворастяща и е по-силно енергийно заредена.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.