четвъртък, 12 април 2018 г.

Здравоностните и кулинарни ползи на Лапада...

По количествено съдържание на витамини, минерали, белтъчини и въглехидрати, както и без никакво наличие на мазнини, Лападът заедно с копривата и спанака се превръща в един от най-здравословните пролетни храни.
Още с пукването на пролетта лападът избуява в градините и залива нашия пазар. Богат на витамини и минерали, листният зеленчук се превръща в едно от най-ефикасните средства за борба с пролетната умора.
Със своя химичен състав лападът редовно присъства в менюто на вегетарианците. В химичния състав на лапада може да открием витамините А, В1, В2, В3, В6, В9, С, Е и К. Има белтъчини, въглехидрати, флавоноиди, целулоза, дъбилни вещества, етерично масло, антрахинонови съединения, както и много минерални соли на желязото, калия, калция, натрия и фосфора.
В състава му влизат още ябълчна, оксалова и лимонена киселина. В половин чаша лапад се съдържат около 5 г белтъчини, желязо, витамин В2 и магнезий.
Редовната му консумация пък от своя страна го превръща в едно от най-разпространените ядливи тревисти растения у нас.
Използвайте свежите листа на лапад за да приготвите различни чорби, супи, крем супи или баници.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.