сряда, 18 април 2018 г.

Разцъфналото дърво е знак за нов живот...

Плодните дръвчета винаги носят добър благослов, за изобилие, здраве и многолюдна челяд. 
През процеп на дърво се провира болно дете. Болестта чрез корените се отвежда в долния свят, а детето оздравява. При първото подстригване на дете, то сяда под зелено дърво. На него се закрепва и отрязаната косица - да расте високо и здраво. 
Още от древни времена нашите предци са вярвали, че магическите цветя и треви ще ги изцерят, ще ги направят по-силни, по-красиви и по-щастливи...
Трендафилът символизира красотата и плодородието според традиционните представи.
Бръшлянът означава здраве и дълголетие за нас българите. Той носи на тези, които могат да го оценят плодородие, живителна сила и безсмъртие. Народната медицина го използва широко в своята лечителна практика. 
Отвара от бръшлянови листа се пие против ревматизъм, с нея са мият и главите против косопад. Вярва се, че чай от бръшлян помага при безплодие. Амулети от бръшлян предпазват от различни болести и епидемии.
Босилекът се възприема, като благословено цвете. Вярва се, билката предпазва от болестотворни същества и с него се прогонват злите сили. 
Босилекът е лековит, особено когато расте по църкви и манастири.

Източник: https://www.facebook.com/TajnstvotoNaBilkiteIPodpravkite/photos/a.504032716275232.125463.503665999645237/1890960350915788/?type=3&theater

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.