петък, 6 април 2018 г.

Велика Събота и българската традиционна обредност...

Днес е последният ден, в който могат да се боядисат (шарят) яйца за Великден, които участват в цяла поредица от магически ритуали, чиято смислова натовареност се изразява в това да се предпазва от злини, болести и уроки, домът и хората в него. Пред Великден не се работи нито на полето, нито вкъщи. Момите и булките „пишат – рисуват” Великденските яйца.
Във всяка шарка момата или булката влагат сърцето и душата си. Рисунките и орнаментите символично изразяват радост, любов, здраве и берекет. 
Чрез тези шарки любимият или съпругът е трябва да узнае за чувствата в сърцето на момата или булката. Докато се пишели яйцата, се пеят любовни песни.
Писането на яйцата става или докато са още бели, или като са вече боядисани. 
С разтопен восък и с перо от птица се пише върху бялото яйце. След това то се пуска в боята. Рисуване с ножче - тази техника изисквала голяма вещина и майсторство. С ножче по повърхността на боядисаното яйце се прави различни фигури и образи.
Този метод на украсяване е много древен и с особена вещина го прилагали едновремешните български резбари калугери, които изрязвали черковни кръстове. Затова най-красивите писани великденски яйца някога можело да се видят в Рилския, Зографския и Хилендарския манастир.
Боядисването на великденските яйца се съпътства с цял комплекс от мистични обреди и ритуални действия. Така например: водата за разтварянето на бойте трябва да е налята преди три месеца, да е донесена от чисто момиче и да е мълчана (налята при пълно мълчание), а тревите и растенията за бойте да са накиснати в нея предишната вечер.
Особена сила притежава първото боядисано яйце, задължително червено. Червеният цвят не само символизира Христовата кръв, но и живота, плодородието и обновлението. То носи идеята за възкресението и надеждата.
С червените яйца се бае против уроки, развалят се магии. С първото червено яйце потъркват лицата на децата и чертаят кръст по челата им, за да са здрави и добри християни, да не хващат уроки и лоши очи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.