петък, 6 април 2018 г.

Велики петък или Разпети петък, това е ден за преосмисляне, за душевно пречистване...

 Ходи се на църква, където символично се погребва Христос. Вярващите на този ден минават три пъти под масата (плащаницата) в израз на преклонението, смирението и скръбта пред гроба Господен, но също и за здраве, излизат и целуват разпятието. 
На утринната служба се четат дванайсет откъса от Евангелието, които разказват за страданията на Иисус Христос. На богослужението се държат в ръце запалени свещи, символизиращи величието на Спасителя по време на страданията му и духовното бодърстване на християните. 
На този ден от Страстната седмица постът е особено строг - църквата повелява тогава да не се яде нищо и да се пие само вода. Водата притежава очистителна и плодоносна сила.На този ден от Страстната седмица постът е особено строг - църквата повелява тогава да не се яде нищо и да се пие само вода. Водата притежава очистителна и плодоносна сила.
Народната вяра приписва на водата чудодейни сили и свойства – тя пречиства, но същевременно и предпазва, помни и сбъдва желания. Водата може да прогонва всяко зло. За да стане това, старите хора казват, че трябва да се прехвърли живителната течност през дясното рамо. През дясно рамо се прехвърля вода и за здраве.
Когато някога искали да умилостивят самодивите - жестоките и красиви обитателки на най-дълбоки води - или да излекуват някой пострадал от тях, правели го с „блага“ вода. Пръска се човекът с нея и се казва: „Откъдето си дошла, там да си идеш." На място, където има поток, се оставят и умилостивителни дарове, защото самодивите пият само вода.
Водата е не просто вещество в течна форма, а нещо по-голямо - Божествено, което може да приема и предава информация...
Ако човек има ясни, чисти и добри помисли и се докосне до вода, кристалната й структура ще възприеме неговата положителна енергия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.