четвъртък, 5 април 2018 г.

Силата на Великденчето...

Билката притежава бронхолитично, противокашлично, противовъзпалително и апетито-стимулиращо действие. Улеснява откашлянето при хронични бронхити и бронхиална астма.
Билката е многогодишно тревисто растение, което има 30 см. стъбло с малки, назъбени, искрящи сребристи листа, преминаващи нагоре в светлосини до виолетови. С лечебна цел се събират съцветията, като за предпочитане са тези, които се срещат в края на горите и под дъбове.
Българската народна медицина прилага отварата от великденчето най-често при ангина, трахеити, бронхити, астма и суха кашлица.
Великденчето е с добро лечебно действие против невроза. Една чашка вечер, изпита преди лягане, има доказано успокоителното действие.
Хората, конто се занимават предимно с умствен труд е добре да пият всяка вечер преди лягане по чаша чай от великденче. Действа превъзходно и за освежаване на паметта.
Препоръчва се още при жълтеница, песъчинки в бъбреците, подагра и ревматизъм.
Прясно изцелен сок от цъфтящото растение се използва с успех при хронични кожни възпаления и екземи, като се приема по една чаена лъжичка два-три пъти на ден.
Възпалени и трудно зарастващи рани най-напред се промиват с отвара от великденче, след това отгоре се слага марля, напоена с пресен чай, прави се топла превръзка и така се нощува.
Страдащите от ревматизъм и подагра могат да облекчат болките си с тинктура - външно с разтривки, а вътрешно - три пъти дневно по 15 капки в малко вода или чай. Чаят от прясно набрана билка се смята за по-ефикасен, отколкото от изсушена.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.