четвъртък, 17 май 2018 г.

Момковата сълза притежава свойства да въздейства върху пречистването на ума и придобиването на мъдрост и сила…

Легендата говори, че Момковата сълза се свързва с цар Соломон и неговите действия срещу демоничните болестотворни същества. В китайската медицина се смята за "ин" тоник и като такъв е особено използван при проблеми, засягащи дихателната система, включително болки в гърлото, суха и дразнеща кашлица, бронхиални задръствания и болка в гърдите.
Момкова сълза (миризлива или лечебна момкова сълза - Polygonatum multiflorum) е многогодишно тревисто растение. Цъфти от април до юни. У нас се срещат 3 вида от рода Момкова сълза. Наличието на алкалоиди и гликозиди в коренището и плодовете правят растението полезно и лечебно, защото тези вещества действат благотворно върху сърдечната дейност на човека.
В народната медицина се използва при болки в ставите, изкълчвания, счупвания, стомашно неразположение, хемороиди, кашлица и заболявания на бъбреците, придружени с кръв в урината.
Прилага само външно! Използва се под формата на компреси при кръвотечащи рани, подагра, разнасяне на кожни кръвоизливи при контузии, кожни болести и ревматизъм.
Има кръвоспиращо, противовъзпалително, антибактериално и диуретично действие. Екстрактът от момкова сълза понижава изкуствената алиментарна хипергликемия без да оказва влияние върху адреналиновата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.