петък, 25 май 2018 г.

Ден преди Петдесетница се пада Черешова Задушница, Спасовска задушница, Русалско или Спасовско одуше...

Нашите предци нарекли тази задушница Черешова, защото първото опитване на черешите става след като първи "опитат" от черешите покойниците.

На Задушница отдаваме почит на нашите деди.
Почитаме паметта на своите близки и роднини, приятели и познати. На този ден си спомняме за тях и чрез богослужението в храмовете, измолваме прошка от Господа Бога.
Характерно и различно от другите задушници е, че на тази жените подобно на Великден отново боядисват червени яйца (на места това се случва още на Спасовден) и в подавката има череши, освен характерното варено жито и хляб - украсен с кръст.
На Черешова Задушница обикновено се отива на гробища (в традицията жените сутрин рано), почиства се, прекадява се, преливат се с вода и червено вино гробовете на близки, палят се свещи и се раздава хляб и варено жито (коливо, куча).
Рано сутрин след изгрев слънце или следобед преди залез, носят раздавката на гробищата. Преди да тръгнат, хората оставят прозорците отворени, че да не остане някоя душа в къщата.
Гробовете се почистват, прикадяват се с тамян, за да избяга дяволът, прелива се с вино или вода, пали се свещичка.
В памет на покойниците, наред с молитвите, от нас се изискват и благочестиви дела: „Милост за даване да имаш към всеки живеещ, но и умрелия не лишавай от милост” се казва в Библията.
Обичайте свързани с празника изискват да се приготвят жито, хляб, вино, плодове и други храни, които се раздават на близки, познати, съседи за „Бог да прости мъртвите души”.
Житото символизира възкресението, а хлябът - Иисус Христос.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.