сряда, 9 май 2018 г.

Лечебната магия на Черешите....

В Черешите могат да се открият множество ценни за човешкия организъм вещества и химични елементи. Така например в тях има наличие на провитамин А, витамини от група В, витамин Р, натрий, магнезий, калций и фосфор. Сочните плодове подобряват апетита и активизират обменните процеси в организма. 
Черешите са богат естествен източник на елагова киселина (антиоксидант, които забавя стареенето, подобрява работата на мозъка и повишава имунитета), на калий и на витамин C. В тях се съдържа и желязо, който е лесно усвоим от организма, затова пресен сок от череши може да се дава на малки деца и бременни жени. Благодарение на биологично активните си вещества - кумарини и оксикумарини се подпомага съсирването на кръвта. 
Тъмночервените сортове череши притежават свойства да укрепват стените на кръвоносните съдове. Те пречистват кръвта и подобряват храносмилането. Подпомагат процесите по отстраняване от организма на токсините и помагат за здравословното отслабване. Плодът подпомага оздравителните процеси при анемия.
Черешите са полезни и при артрит, подагра и ревматизъм, защото съдържащата се в тях салицилова киселина притежава антисептични и бактерицидни свойства. Плодът подобрява перисталтиката и е ефективен при запек. Те са особено подходящи за хората със сърдечни заболявания, тъй като попълват недостига от калий, необходим за нормалното функциониране на сърцето. 
Черешите оказват положително влияние и върху кожата на лицето - маска от плода почиства и свива порите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.