вторник, 29 май 2018 г.

Кайсиите – плодовете на здравето и красотата, те подмладяват и разхубавяват...

Чудодейните плодове съдържат почти всички витамини, минерални соли и микроелементи ценни за човешкия организъм. 
Те притежават свойства да укрепват сърдечния мускул, да премахват умората и да извеждат от организма свободните радикали, да пречистват кръвта и черния дроб. Кайсиите са богати на фибри и са важни за преодоляване на проблемите с перисталтиката. Плодът има и леко слабително действие, заради съдържанието си на целулоза и пектин.
В 100 грама плод от кайсии се съдържат над 60% от дневната препоръчителна доза на витамини А и C. Кайсиевото масло е полезно за поддържане на кожата гладка и еластична, но също така подпомага процеса на лечение при редица кожни заболявания, като екзема, сърбеж, краста и слънчево изгаряне.
Кайсията се консумират директно или изсушени. От тях могат да се приготвят сокове, нектари, компоти, желета, конфитюри, мармалади, различни десерти и сладкиши.
Сокът от кайсии често се дава на пациенти, страдащи от треска, тъй като той осигурява необходимите витамини, минерали, калории и вода за организма.
Пресният сок, смесен с гликоза или мед, е добра разхладителна напитка, която утолява жаждата и съдейства за отстраняване на токсините.
Кайсиевият мармалад е ценен при лечение на пациенти с лошо храносмилане.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.