сряда, 30 май 2018 г.

Древните гърци сравнявали прасковата с амброзията - плодът на Боговете...

В Будизма прасковата се възприема като свещен плод, даряващ живот и сила.
Прасковата съдържа витамините C, провитамин А и витамини от групата Б - комплекс. Има наличие на желязо, калий, фосфор, манган, кобалт, ябълкова и лимонена киселина. Консумацията на праскови подобрява здравословния вид на кожата, спомага за красива и здрава коса.
Прасковите засилват секреторната функция на храносмилателните жлези, улесняват смилането на тлъстата и тежка храна, предотвратяват гаденето и повръщането. Отвара от прасковени листа има отлични слабителни свойства. Ако всеки ден се изпиват по няколко чаши от нея, това ще разреши проблемите със запека и прекомерното образуване на газове в червата. Отварата облекчава и болките при възпаление на пикочния мехур (особено при мъжете).
Пресните праскови стимулират образуването на хемоглобин. Комплексът от витамини А, С и В е причината плодовете да се препоръчват при отслабена имунна система. Ядките на прасковата съдържат горчиво бадемово масло, витамин В17, който е изключително ценен в борбата с рака.
Ароматът на плодът се дължи на наличието на смес от мравчена, оцетна, валерианова и каприлова киселина. Плодовете те с червена, оранжева или жълта обвивка са по-богати на каротин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.