събота, 19 май 2018 г.

Лечебните свойства на Липовия цвят...

Вече е време да се насладим на омайващия аромат на липовия цвят, който зарежда въздуха с позитивна енергия. Да се разходиш там, където цъфтят липи, или да седнеш под липово дърво е чудесен начин да се заредиш положително и да почерпиш лечебни сили от природата.
Приятният аромат на липовия цвят се дължи на съдържащото се в него етерично масло. Уханната билка съдържа витамин А, витамин С, гликозиди, агликони, танини, сапонини, захари, горчиви вещества, восък, слузни вещества и др. Ценните съставки, събрани в липовия цвят, обуславят неговото отлично противомикробно, потогонно, диуретично, обезболяващо, противовъзпалително, успокояващо и тонизиращо действие.
Омайващата билка действа успокояващо на нервите, облекчава симптомите при невроза, намалява главоболието и тонизира организма. В народната медицина се препоръчва още при световъртеж, епилепсия и хистерия. Отвара от липов цвят е добре да се пие при болки в корема, ароматната течност успокоява спазмите на стомаха и червата.
Липовият цвят се прилага и при заболявания на пикочните пътища, благоприятно действие оказва при възпаления и камъни в бъбреците. В народната медицина чаят от липов цвят се използва при анемия и алергични заболявания.
Отварата от цвета на липата се използва успешно и външно, под формата на бани, при изгаряния, кожни раздразнения и обриви, ставни болки, шарка и нервни заболявания.
Гаргара, направена с липова запарка, помага при зъбобол, възпалителни заболявания на гърлото и устната кухина. Отвара от липов цвят помага при косопад – след измиване изплакването на косата с отварата възвръща блясъка и здравината й.
Чай от липов цвят вечер, подсладен с лъжичка мед, успокоява и спомага за спокоен и пълноценен сън.
Когато върлува грип, най-добре е вечер да се пие липов чай, той засилва имунната система и намалява риска от простудни заболявания.
Отварата и чаят от липов цвят се използват като помощно средство при възпаления на горните дихателни пътища – ларингити, фарингити, трахеобронхити и ангина, действа благоприятно при бронхит, пневмония, плеврит.
Чаят от цветовете действа добре при гърлобол, хрема, простуда, кашлица, пресипнал глас, при грип и температура.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.