Според редица научни изследвания, тъмното пиво е богато на полезни за човешкия организъм
вещества. Както светлата бира, така и тъмните марки съдържат антиоксиданти, феноли,
флаваноиди, минерали
и витамини от групата В.
Вкусът на този вид бира се дължи на технологията и рецептурата на производство
и използването на уникални съчетания от тъмни, карамелени и светли видове малц.
Антиоксидантите в тъмната бира са два пъти повече в сравнение със светлите. Пиенето
на бира с мярка е здравословно и полезно, според специалистите. В бирата се
съдържат множество важни за организмът ни вещества като: магнезий; калий;
фосфор; желязо; витамин B
и H, аминокиселини и други
вещества и органични съединения. Напитката съдържа около 60 белтъчини, като 40
от тях се дължат на маята. В истинската бира се съдържа суров ечемик и хмел,
които, заедно с останалите й съставки превръщат газираната течност в
здравословен еликсир за душата и тялото. Пенливата напитка спомага за
изхвърлянето на канцерогенните вещества от организма и намалява риска от ракови
заболявания. Една чаша бира, изпита на
гладно, освобождава стомаха от излишните секреции. Хората, които употребяват
умерено количество бира, страдат по-малко от сърдечни
заболявания. Природните бирени
екстракти притежават противовъзпалителни свойства. Слабоалкохолната напитка стимулира
стомашната секреция и кръвообращението в мускулите, мозъка и органите на
тялото. Преработеният ечемик е източник на лесно смилаеми фибри, които
подпомагат нормалната функция на червата, забавят смилането и абсорбирането на
храна и намаляват нивото на лошия холестерол.
В един литър тъмна бира се
съдържат 450 калории. В пенливата течност има наличие на вещества, които
стимулират имунната система и доставят на организма хормона на щастието. Някои
активни съставки на хмела притежават успокояващо, обезболяващо и сънотворно действие. В
скандинавските страни бирата е официално разрешен антидепресант. Хората, които
приемат умерено количество бира са по-жизнени, по-щастливи и по-позитивни. В
Чехия се намира
първият в света бирен спа център. Тъмната прясно варена бира се използва за
множество лечебни процедури. Бирата е наслада за душата като напитка, но и
кулинарното изкушение. Според познавачите една от най-уникалните
и изискани комбинации е тъмно пиво да се дегустира с шоколад. Температурата,
при която ароматите на тъмното пиво се усещат най-пълноценно е 10 – 12 градуса,
т.е. малко по-висока от препоръчваната за охлаждане на светлите бири. Тъмното
пиво успешно се съчетава с характерните за студените месеци по-тежки ястия и
червени меса.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.