В
специалните книги пише, че за да
извлечете максимална полза от чая, трябва да го пиете поне три пъти дневно.
Препоръчва се да се изпива по една чаша сутрин, обяд и вечер. Чаят трябва да се
запарва, без значение дали е в торбички, или на листенца, минимум пет минути,
за да се даде възможност на полезните вещества да се свържат с горещата вода и
да се получи лековита здравоностна течност.
Под въздействието на чая се
нормализира обмяната на веществата, укрепват съдовете на сърцето и мозъка.
Топлата напитка се усвоява бързо от организма и утолява жаждата. Нормализира
терморегулацията посредством ускорение на кръвообращението и засилване на
отделянето на пот. Способността на чая да намалява умората го прави
предпочитана напитка при физически натоварвания.
Тайната на чая е в това, че
той едновременно възбужда и успокоява. Това се постига благодарение на двете
допълващи се съставки – кофеинът и танинът. При усвояването на чая значителна
част от кофеина и танина образуват кофеинов танат, който има приятен вкус и
въздейства на организма по-меко, отколкото чистият кофеин. Това съединение
предизвиква помътняването на чая при охлаждане, но също така е белег и за
високото качество на напитката.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.