По
хранителна стойност Мушмулите се равняват на тези при средните сортове ябълки и
круши. Те са богати на лимонена киселина, захари, витамин А, В1, В2, С,
минерални вещества (калий, калций, магнезий, фосфор, желязо и натрий), танин,
ароматни вещества и пектин.
Високото съдържание на пектин спомага за очистване
на вредните токсини от стомаха и за повишаване на съпротивителните сили на
организма, а голямото количество органични киселини оказва благоприятен ефект
върху функциите на кръвоносната и нервната система. Мушмулата е с подчертано
кръвоспиращо и противовъзпалително действие. Плодовете (особено недобре узрели)
и семената се прилагат като помощно средство при лечение на ангина, астма,
бронхит, стомашно-чревни заболявания и бъбречни колики (за което е необходимо
плодовете вече да бъдат узрели).
Мушмулите спомагат за пречистването на кръвта
и укрепват кръвоносните съдове. Подобряват функциите на жлъчката, бъбреците и
черния дроб. Успокояват нервната система. Те стимулират растежа при децата. Мушмулата е подходяща храна и за диабетици,
защото захарите в тези плодове са за сметка на фруктоза и глюкоза. Плодовете
съдържат витамин С, каротин, витамин В1 и В2. Мушмулите зреят през септември,
но остават на дървото и след окапване на листата, до към ноември. В началото са
твърди, но след падане на първите слани, стават по-меки, сладки и ароматни, а
тръпчивият им вкус намалява. Мушмулите се консумират пресни или се използват за
приготвяне на мармалади, мусове или желета.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.