Чаша
портокалов сок освежава и тозизира. В цитруса се среща уникалното съчетание на
антиоксиданти, които имат действието да забавят стареенето на клетките, да предпазват
от рак и да помогнат за предотвратяването на сърдечно-съдовите заболявания.
Портокалите са богати на фенолни съединения – биохимикали, за
които се знае, че имат антиоксидантни и
антимикробни свойства. Плодът е с ниско съдържание на
калории, в него няма наличие на наситени мазнини и холестерол, но е богат на фибри и
пектин, който действа много ефективно при
наднормено тегло. Пектинът се използва и за
намаляване на нивата на холестерола в кръвта. Портокалите, както и другите цитрусови
плодове, са отличен източник на витамин С.
Плодът също съдържа витамин А, и
други флавоноидни антиоксиданти като алфа и бета каротин, бета- криптоксантин,
лутеин и фолиева киселина. Цитрусите съдържат множество минерали като калий и
калций. От кората на плода се извлича портокалово масло, което има
противовъзпалително, антисептично, антидепресивно и спазмолитично действие. В
кулинарията портокалите са чудесно допълнение към зелени и плодови салати. Плодът
се използва и при приготвянето на десерти, конфитюри и желета.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.