През този месец
могат да се наберат и ползват за цяр предимно
плодовете на горските растения, като: хвойна, шипки,
глогинки, трънки и дренки. Обикновеният дрян (Cornus mas) е висок
храст или неголямо дърво със срещуположни, яйцевидни, продълговати листа и
дребни, жълти цветчета. Цъфти още през февруари, а зрее през август-септември.
Плодовете
му са костилкови, с месест околоплодник. Имат кисело-стипчив вкус. В нашата
страна се срещат два вида дрян - обикновен и т.нар. кучешки със сферичен
черен плод. Дрянът в българската народна традиция се възприема като символ на надеждата
за хубаво бъдеще, здраве и дълголетие. Заради своята жилавост и якост, както и
заради ранният си цъфтеж дрянът се използва много често в обредните действия на
различните празници. От него се изработват сурвакниците, а с дрянови пъпки накиснати
във вода жените си измиват косите, за да им са дълги и гъсти. Разцъфнали дрянови
клонки се слагат от момите в менците за обичая Ладуване. Узряването на
дренките, слага началото на моминските седенки.
За лечебните свойства
на дряна се намират сведения още в медицински труд от VI
в., където се упоменава, че дряна спира диарията и има лечебни свойства при
чревни язви, изпечените му плодове лекуват лишей, а сокът му пък притежава антисептично
действие. Според проучвания плодове на дряна съдържат: вода; захар;
целулоза; органични киселини (главно ябълчна); пектин; калий; калций; фосфор;
магнезий; желязо; танин и витамин С в големи дози. Плодовете на дряна имат
бактерицидни свойства. В кората и листата му се съдържат органични киселини,
захари, пектин, танини и оцветители. В народната медицина плодовете на дряна се използват
за лекуване на простуда и треска, а с отвара от листата - стомашно-чревни
болести.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.