Малините имат
специфичен аромат и приятен сладко-кисел вкус. На цвят могат да са червени,
жълти, бледорозови или черни, в зависимост от сорта. Плодът е с ниско
съдържание на калории и наситени мазнини, но е богат източник на фибри и антиоксиданти.
Малината е позната от древни времена като целебно средство. В традиционната
източна медицина е основен компонент в отварите при безплодие, полова слабост и
неврастения. Хипократ предписвал чай от малини за предизвикване на обилно
изпотяване.
В българската народна медицина плодовете на малината в прясно,
изсушено или течно състояние (сироп) се използват като тонизиращо подкрепително
витаминозно средство. Листата на плода се употребяват при диария, киселини в
стомаха, стомашни и чревни болки, при продължителна и болезнена менструация,
главоболие и простуда. Запарка от листа се препоръчва за гаргара при възпаление
на венците и гърлото. Продължителният цъфтеж на малиновите цветчета, определя
растението като медоносно. Плодовете имат високи нива на елагова киселина
(танин), кверцетин, салицилова киселина, катехини и други антиоксиданти. Те са и
добър източник на витамин C – мощен естествен антиоксидант. Плодовете съдържат
големи количества минерали: калий, манган, мед, желязо и магнезий. Тези
ароматни и много вкусни плодове са богати и на витамини от група В и витамин К.
Съдържат също така ниацин, рибофлавин и фолиева киселина, които подпомагат
организма в преработката на въглехидратите, мазнините и протеините.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.