Лукът е не само
лечебно средство с уникални свойства, но и много полезна подправка. Широката
употреба на лука (с народно название „кромид“ или „стар“ лук) в народната
традиция е отбелязан от редица пътешественица – те описват, че българите често
се радват на скромен, но здравословен обяд с лук, хляб и сол.
Лукът се използва
– нарязан на ситно или във вид на кръгчета в почти всички видове храни от
националната кухня: в гозби, печени меса и салати, както и за пикантна гарнитура
задушена или натюр. Подправката е широко застъпен в приготвянето на различни видове
кавърми, зелници и други ясния от българската кухня. Зеленчукът е богат на
витамините А, В1, В2, РР, С, калциеви и фосфорни соли, фитонциди, лимонена и ябълкова
киселина, различни видове захар – глюкоза, захароза, фруктоза и малтоза. Уникалното
съчетание на тези вещества само в едно растение помага за тяхното по добро приемане
и усвояване. Например калцият най-добре се усвоява, след като се приеме заедно
с витамин С. Благодарение на съдържанието на захари, донякъде на глюкоза, лукът
притежава свойства да повишава енергийните нива в организма. Доказано е в хода
на научни изследвания, че в районите, където хората всекидневно консумират лук
нивото на раковите заболявания е много по-ниско. Кромидът съдържа етерични масла
и органични киселини, които играят значима роля в храносмилането - увеличават
апетита, повишават отделянето на стомашни сокове и подобряват метаболизма. Зеленчукът
е полезен и при изгаряния, тъй като той е естествен антисептик. Билкарите
препоръчват за по-здрава и мека коса да се измива 1-2 седмично с отвара от
люспи на лук. Много народи са смятали лука за божествено растение,
олицетворяващо безсмъртие. През Средновековието се вярвало, че лукът предпазва
войниците от стрелите, от ударите на мечовете и алебардите, затова рицарите носели
на гърдите си като амулети (талисмани) глава лук. Лекарите предписвали
зеленчукът като цяр срещу косопад, главоболие и ухапвания от змия.
В
българската традиция лукът намира приложение и в народната метрология, като се
използва с гадателна насоченост – на Бъдни вечер домакинята разрязва глава
кромид лук и слага в 12 люспи 2-3 щипки сол. Нарича ги на 12-те месеца от
годината и ги закачва по покрива на къщата. На сутринта гледа дали солта се е
стопила или не. Ако се е стопила, съответният месец ще е дъждовен и плодороден.
Ако солта е останала и се е втвърдила, месецът ще е сух и неплодороден. На сватбеното
знаме в някои краища на страната се поставя глава лук за здраве и плодородие.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.