Българското
кисело мляко съдържа пробиотици (буквално означава „за живота“) или
т.нар.“живо-активни култури”. Киселото мляко е богато на калий, калций,
протеини, витамин А и витамини от групата В. Лактобацилите (L. acidophilus, L.
bulgaricus, S.thermophilus) в него подпомагат нормалното функциониране на
храносмилателната система, увеличават количеството на усвоените хранителни
вещества и укрепват имунната система. Киселото мляко е източник на разтворим Ca
необходим за минерализирането на костите и зъбите. Киселото мляко съдържа много
важни ензими, голямо количество полезни елементи – фосфор, флуор, калий,
магнезий, цинк, манган и йод. Българското киселото мляко помага за поддържане
на добро здраве, като защитава организма от токсини, инфекции, алергии,
подпомага превенцията на сърдечно-съдови заболявания и някои разновидности на
рака. Киселото мляко подобрява храносмилането и поддържа баланса на
стомашно-чревния тракт.
Истинското кисело мляко подобрява обмяната на
веществата и подпомага мазнините да се стопяват по-бързо. Тушира отровните
вещества с мутагенно и канцерогенно действие и ги извежда от организма.
Киселото мляко съдържа “неопасни” мазнини и така спомага за нормализиране
нивото на холестерола. Българското кисело мляко се отличава със своята
хранителна стойност и лечебно действие. Добавянето му към хранителното меню
спомага за по-голямо разнообразие в храненето и поддържане на добро общо
здравословно състояние.
Източник:
“Българско кисело мляко” - Мария Кондратенко и Желязко Симов
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.