Чесънът (Allium
sativum) или чеснов лук е многогодишен луковичен
зеленчук от семейство Лукови. Най-често консумираната част от растението е
подземната складираща структура, наречена „глава“. Една чеснова глава се състои от дузина или повече отделни скилидки.
Древните египтяни са сред първите, които са култивирали чесънът и той
е заемал важно място в тяхната
културна традиция. Зеленчукът се давал за подобряване на здравето и
издръжливостта на тези, които строяли пирамидите, поставял се в гробниците на фараоните.
Чесънът е почитан още от древните гърци, като в „Илиадата“ Омир го нарича
„свещената девица“ и му приписва магически свойства, а римляните го използвали
масово като ефикасно средство срещу абсцеси и циреи. Римските атлети и войници консумирали
чесън за сила и издръжливост. В Библията се споменава за чудодейния чесън в
Книга четвърта - Числа (глава единадесета, стих 5). През Първата световна война
зеленчукът се използвала от руските войници като лек срещу гангрена. Счукан чесън се разстилал върху импровизирана превръзка от торфен мъх и
се поставял направо върху раната. Това се оказало толкова ефикасно, че през
Втората световна война започнали да наричат чесъна „руския пеницилин“.
Българските традиционни вярвания и представи преписват на чесънът голяма апотропейна (предпазна) сила, свързана със
специфичната му остра миризма и реалните му лечебни качества. Смята се, че зеленчукът лекува ухапване от змия и различни
болести, предпазва
от зли сили и демонични същества. На Бъдни вечер на
трапезата
трябва да има и чесън, който се кади и всеки трябва да го
носи със себе си против караконджули и таласъми през Мръстните дни (12-дневен
период, най-често от Коледа до Йордановден тогава се вярва,
че се активизират нечистите сили и дяволите). Най –често скилидки от чесън се
използват против уроки и зли магии - те се връзват
на плитките на момите, на кърпата на родилката и шапката на новороденото; на
кончетата и агнънцата, на пчелните кошери и сватбеното знаме. Скилидки се вплитат и между
цветята на сватбените венци. Чесънът се използва и от русалиите при техния
ритуално-магичен танц, с който лекуват.
Здравословният му ефект се дължи на
вещество, наречено алиин. Именно той придава на зеленчука острия и специфичен
мирис. Сам по себе си алиинът няма особена полза за организма. Но при дъвчене
той се превръща в алицин, който е природен антибиотик. Алицинът може да понижи
вредния холестерол в кръвта, да подобри дейността на мозъка, да нормализира
работата на нервната система и да стимулира повишава работоспособността. Чесънът е чудесен източник на манган,
витамин B6 и витамин C, на протеини и тиамин (витамин В1), както и на
минералите фосфор, селен, калций, калий, желязо и мед. При
редовна консумация на зеленчукът се постига ефект
на намаляване на кръвното налягане, на нивото на триглицеридите и
холестерола.
Чесънът способства за ограничаване на количеството свободни радикали в кръвта. Веществата, съдържащи се в чесъна спомагат за предотвратяване на
атеросклероза и диабет, както и за намаляване на риска от инфаркт или инсулт.
„Употребата на чесън в умерени количества, но редовно – най-добре над 3 месеца,
засилват имунитета на клетъчно ниво, с което може да се обяснят и отслабването
на симптомите и съкращаването на времето на заболяването”, твърдят
американските специалисти, цитирани от изданието Clinical Nutrition.
Пикантният
вкус на чесъна и неповторимия му аромат го правят предпочитана подправка за широк
кръг от ястия. Интензивността на вкуса и аромата му варират според начините на
приготвяне. Често се използва в комбинация с лук, домати, джинджифил и босилек.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.