Булгурът е вид преработена
пшеница, която съдържа уникален витаминен състав, нужен за доброто функциониране
на тяло ни. В булгура има наличие на целият необходим набор от полезни вещества,
елементи и съединения за нормалното ни здравословно състояние. Съдържа витамините
от група В, които са свързани с нервната система, състоянието на кожата и косата.
Има наличие на витамин А, който е необходим за доброто зрение и защитата от
инфекции, витамин Е - предпазва от преждевременно стареене, витамин Д - за здрави
кости и зъби, множество микроелементи, като желязо, мед и йод. Но основното
негово богатство е съдържанието на фосфор, който е два пъти повече, отколкото в
другите зърнени храни. Този елемент е необходим за нормалната обмяна на
веществата и за добрата работа на мозъка. Аминокиселините в булгура участват в
изработването на колаген, който прави кожата гладка и еластична. Булгурът
съдържа и целулоза, прочистваща тялото от токсините и мастните натрупвания. Булгурът
е богат и на лизин. Тази аминокиселина оказва противовирусно действие срещу
микробите, които предизвикват херпес и остри простудни инфекции, поддържа
жизнения тонус и пази здраво сърцето.
Булгурът е пълноценна зърнена храна, за
чиито полезни свойства се знае от векове насам. Първоначално булгурът е
присъствал основно в традиционните кухни на страните от Близкия Изток, Турция,
Армения, Индия и Южна Азия. Най-често булгурът се получава от бланшираните,
изсушени и натрошени зърна на меката и твърда пшеница. Освен това, обработен по
този начин, булгурът запазва хранителните стойности на пшеницата, без да се
губят важните протеини. Необработените
зърна на булгура помагат за лечението на диабет, сърдечносъдови и други
заболявания. Зърната му са с лека и мека текстура и с вкус на орех. Ако редовно
включвате в своето меню зърнената храна ще понижите високото си кръвно налягане
и ще подсилите своя имунитет, а фибрите ще ви подпомогнат при проблеми с
обмяната на веществата.
Можете да
добавите булгура към редица месни и вегетариански специалитети, салати и дори
да го използвате за закуска, подсладен с лъжица мед, сушени плодове, кисело
мляко и ядки. Универсалният вкус на булгура го прави идеално самостоятелно
ястие, но може да се допълни и с пържени или варени яйца, пилешки бутчета,
телешко, свински ребърца, риби и морски дарове. Булгурът се съчетава добре с
всички видове лук – шалот, бял, чесън, праз и различните кореноплоди като
картофи, моркови, пащърнак, целина и т.н.
Източници: http://www.edna.bg/zdravoslovno/hrani/zashto-bulguryt-e-taka-tachen-4629356;
http://petardanov.com и http://ohboli.bg
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.