четвъртък, 19 декември 2013 г.

Магията на Игнажден...

На 20 декември се посреща Игнажден, Игнат, Игнатовден, Полазовден – празник в чест на свещено-мъченик Игнатий Богоносец. Според християнската традиция от този ден започват родилните мъки на Богородица, което намира и отражение в песенния фолклор: „Замъчи се Божа майка от Игнажден до Коледа”. Това е периода, през който младите и нераждали жени не работят, за да раждат по-леко. Празничната литургия на Игнажден разкрива езическия предхристиянски мит за раждането на новото Слънце, на Младия Бог, календарно свързан с деня на зимното слънцестоене. 
Вярва се, че от Игнажден започва Новата година и коледните празници. В много части на страната срещу празника е първата кадена вечеря, която носи обреден характер. За нея се приготвят постни храни, жито, орехи, лук. Опичат се игнажденски кравай и питка - върху нея се поставя восъчна свещ. Най-възрастната жена (или мъж) прекадяват трапезата и жилището с тамян. Пепелта от каденето, житото, орехите и недогорялата свещ имат апотропейна (предпазваща) сила (функция) и се използват и през останалите кадени вечери. Най-характерен за Игнажден е обичаят „Полазване”, който се основава (свързва) с магията на първия (ден, събитие). Първият прекрачил прага на дома в този ден се нарича „полазник”, „полезник”, „споходняк”. Полазник може да бъде всеки човек или животно. Вярва се, че ако той има добър полаз в домът ще има щастие, здраве и богата реколта.
Ако полазникът е човек, то той трябва да е късметлия, добродушен, имотен. Ако е животно, то трябва да е здраво и силно, за да бъде силна и плодородна годината за посетеното семейство. Ако полазникът донесе берекет се кани и на следващата година. Свързаните с Игнажден народни представи и вярвания отразяват митологичният характер на този ден и преходния момент в природния кръговрат. Смята се, че през този период се появяват различни свръхестествени демонични същества, способни да напакостят на хората. Рано сутринта на празника жените посипват около къщата от каденото жито и пепел, вярвайки, че така ще прогонят злото. За да не се пръсне берекетът, не се ходи на гости, не се дава на заем, а даденото предишните дни се прибира. От Игнажден започват да се събират в дружини коледарите, избирайки своя водач, разучават коледни песни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.