неделя, 8 декември 2013 г.

Света Анна Зимна и нейното тайнство...

На 09 декември се празнуваме Света Анна, която в народните представи се възприема като покровителка на брака, семейството и майчинството, закрилница на девиците и вдовиците. 
Народът нарича денят Янино или Анино зачатие, Аньовден, Анино въведение. Освен с майчинството денят се свързва и с обръщането на слънцето на изток, към пролет, денят започва да расте (колкото просено зърно). 
Ражда се нещо ново, нова светлина, ново време, нов късмет. Нощта срещу празника се смята за най-дългата в годината (по стар стил празникът се е празнувал на 22 декември, денят на зимното слънцестоене). Схващането за прехода прави празника подходящ за моминските женитбени гадания и прогнози за бъдещето. 
Момите засяват на този ден пшенични зърна в ново гърне с вода. Във водата слагат клонки от вишна или ябълка. Ако до Нова година семената покълнат или клонките се разлистят, това е знак за скорошна сватба. Ако кокошка прескочи къщния праг, годината ще е несполучлива, защото кокошката рие с краката назад. Жените не подхващат никаква работа, за да не се разболеят децата им. Млади жени и бременни не трябва да работят на този ден, за да раждат по-лесно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.