събота, 7 декември 2013 г.

Лечебните свойства на мушмулата...

По хранителна стойност Мушмулите се равняват на тези при средните сортове ябълки и круши. Те са богати на лимонена киселина, захари, витамин А, В1, В2, С, минерални вещества (калий, калций, магнезий, фосфор, желязо и натрий), танин, ароматни вещества и пектин. 
Високото съдържание на пектин спомага за очистване на вредните токсини от стомаха и за повишаване на съпротивителните сили на организма, а голямото количество органични киселини оказва благоприятен ефект върху функциите на кръвоносната и нервната система. Мушмулата е с подчертано кръвоспиращо и противовъзпалително действие. Плодовете (особено недобре узрели) и семената се прилагат като помощно средство при лечение на ангина, астма, бронхит, стомашно-чревни заболявания и бъбречни колики (за което е необходимо плодовете вече да бъдат узрели). 
Мушмулите спомагат за пречистването на кръвта и укрепват кръвоносните съдове. Подобряват функциите на жлъчката, бъбреците и черния дроб. Успокояват нервната система. Те стимулират растежа при децата.  Мушмулата е подходяща храна и за диабетици, защото захарите в тези плодове са за сметка на фруктоза и глюкоза. Плодовете съдържат витамин С, каротин, витамин В1 и В2. Мушмулите зреят през септември, но остават на дървото и след окапване на листата, до към ноември. В началото са твърди, но след падане на първите слани, стават по-меки, сладки и ароматни, а тръпчивият им вкус намалява. Мушмулите се консумират пресни или се използват за приготвяне на мармалади, мусове или желета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.